”Aki nem tudja honnan jött, az azt se tudja hová megy!” - Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Gárdonyi Zoltán
Református Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola

Gárdonyi Zoltán
Református Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola

”Aki nem tudja honnan jött, az azt se tudja hová megy!”

Az elmúlt hétvégén Békéscsabán tartotta hagyományos éves „Összetartás”-át a Vasárnapi Iskola Alapítvány. Az éves értékelő összejövetelen az önkéntes munkát végző anyaországi pedagógusok számoltak be arról, hogy miként segítik a határon túl, a szórványban élő magyar gyermek közösségeket a magyar történelem, nyelv és kultúra megismerésében és megtartásában.

A Vasárnapi Iskola mozgalom egyik elindítója és alapítója, Benkei Ildikó a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere, aki alapító társaival együtt felismerte, hogy a szórvány magyarság körében nagy szükség van a pedagógusok munkájának segítésére, hétvégi foglalkozások keretében. A határon túli magyar gyerekek napjaik nagy részét nem anyanyelvi környezetben töltik, ez óhatatlanul anyanyelvi ismereteik megkopásához vezet. A mozgalom immár intézményesített formában Vasárnapi Iskola Alapítványként működik tovább a Partiumban, a Felvidéken, valamint néhány éve Kárpátalján és alkalmanként a Délvidéken is.

Az évente megszervezett őszi „Összetartáson” találkozhatnak egymással az önkéntesek, s évről-évre egymás munkájából, ötleteiből, nehézségeiből és azok sikeres leküzdéséből tanulva és töltekezve térnek haza valódi és „alkalmi” otthonaikba, hogy aztán újabb tanévet kezdjenek a „kinti” magyarság körében.

A hétvégi program keretében műsort adtak a nagyszalontai fiatalok, illetve előadást tartott Böjte Csaba atya, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is.

Iskolánk pedagógusai és munkatársai közül idén Gáll Sándorné, Papné Far Éva Bernadett és Farrné Kovács Mónika vettek részt a rendezvényen, ők mindhárman Szilágypérben végeznek önkéntes munkát. Segítőik még az iskolából: Seresné Kovács Marianna, Kovács Angéla és Monáné Vass Anna.

Isten áldását kívánjuk az előttünk álló tanév önkéntes tevékenységeihez is! Soli Deo Gloria

Első alkalommal szervezett összetartást Békéscsabán a Vasárnapi Iskola Alapítvány

 

Galéria

Elérhetőség

Cím 4110 Biharkeresztes, Damjanich u. 21.
Telephely 4110 Biharkeresztes, Kossuth u. 52.
Telefon 06-54/431-258
Fax 06-54/431-258
E-mail gardonyi.zoltan.iskola@gmail.com
OM 062933